AKTUALNOŚCI

WOŚP i udział Stokrotki

poniedziałek, 20 stycznia 2020 10:08

 

„Najmłodsi dla najmłodszych”

 

W niedzielę, 12 stycznia 2020 roku Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zagrała po raz kolejny.

28. Finał wydarzenia odbywał się pod hasłem „Wiatr w żagle”. Celem tegorocznej kwesty było pozyskanie pieniędzy na zakup najnowocześniejszych urządzeń dla ratowania życia i zdrowia dzieci potrzebujących różnego rodzaju operacji.  Finał Orkiestry uczczono  także występami. W Centrum Kultury i Turystyki  odbyła się część artystyczna, podczas której swoje talenty przedstawili  reprezentanci Przedszkola Publicznego Nr 1 ‘Stokrotka”, grupy „Niezapominajki” i „Stokrotki”.

Dzieci zatańczyły przed licznie zgromadzoną mrągowską publicznością , która wypełniła salę widowiskową po brzegi. Występy najmłodszych nagrodzono gromkimi brawami.

 

Sylwia Duda

 

My też pamiętamy

piątek, 17 stycznia 2020 06:52

„My też pamiętamy”

Każde życie ma swój początek i koniec. Żyjemy, a potem umieramy, dlatego tak ważne jest, by żyć tak, żeby pamięć o nas pozostała. Jeśli ukształtujemy w dzieciach wartość, jaką jest pamięć o tych, którzy odeszli, zostanie to w nich na zawsze. Wprowadzając dzieci
w świat wartości społeczno-moralnych, uczuć patriotycznych, nie może zabraknąć zajęć, przybliżających dzieciom naszych bohaterów narodowych - ludzi, którzy zginęli w obronie naszej ojczyzny. Dlatego też dzieci z grupy V „Niezapominajki” w miesiącu listopadzie wybrały się na spacer na pobliski, stary cmentarz oraz pod pomnik poległych żołnierzy polskich, wcielonych do Armii Rosyjskiej w czasie I Wojny Światowej. Dzieci mogły posłuchać opowieści wychowawcy na temat przeszłości naszej ojczyzny. W czasie wycieczki dzieci poznały tradycje i zwyczaje związane ze świętem zmarłych w naszej kulturze i religii. Zostały także uwrażliwione na to, jak należy zachowywać się na cmentarzu, by nie zakłócać spokoju zmarłych oraz osób, które odwiedzają to miejsce.


Opracowała: Justyna Godlewska

 

Lekcja historii dla przedszkolaków

piątek, 17 stycznia 2020 06:51

„Lekcja historii dla przedszkolaków”

W ramach realizacji programu regionalno- patriotycznego pt. „Kto Ty jesteś, Polak mały” do współpracy została zaproszona p. Magdalena Lewkowicz - nauczyciel historii z Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie, ale także malarka, osoba zaangażowana w wiele działań społecznych w naszym mieście. Pani Magdalena dba o pielęgnowanie historii o naszym kraju, czym „zaraża” młodzież angażując ich w wiele ciekawych projektów.

Swoje spotkanie w grupie V „Niezapominajki” pani Magdalena rozpoczęła od pytania: „Czym jest ojczyzna?”, po czym poprosiła je o narysowanie ulubionego miejsca, rzeczy lub osoby. Każde dziecko prezentowało swoją pracę na forum grupy, mówiło co narysowało i dlaczego jest to dla niego takie ważne. Po zakończonej prezentacji prac, wszystkie elementy zostały połączone w całość, co pani Magdalena posumowała słowami: „Właśnie stworzyliście swoją ojczyznę”, ponieważ ojczyzna to to, co kochamy, to co nas otacza i bez czego nie wyobrażamy sobie życia. Wiele radości sprawiła dzieciom prezentacja multimedialna podczas, której wyświetlane były obrazki symbolizujące naszą ojczyznę np. pierogi, Wawel, bocian itp. W trakcie jej wyświetlania dzieci wykrzykiwały co widzą na obrazku. Spotkanie zakończyło się słodkim akcentem - pani Magdalena podarowała dzieciom pudełka z ptasim mleczkiem, ponieważ tylko u nas, w Polsce można je zjeść. Jest nasze, polskieJ

Opracowała: Justyna Godlewska

 

Pamiątka z Mazur

piątek, 17 stycznia 2020 06:50

„Pamiątka z Mazur”

Bogata oferta warsztatów oferowana przez Bibliotekę Pedagogiczną w Mrągowie skusiła także i nas. Dlatego w ramach realizacji programu regionalno- patriotycznego, pt.: „Kto Ty jesteś, Polak mały”, postanowiliśmy wybrać się na jedne z nich. Grupa IV „Stokrotki” oraz V „Niezapominajki” wzięły udział w warsztatach pt. „Pamiątka z Mazur”.  Podczas zajęć przedszkolaki poznały rodzaje wzorów, jakie kiedyś zdobiły kafle mazurskich pieców. Były to scenki z życia codziennego ludzi, a także rośliny oraz zwierzęta, np. konik mazurski. Mogły także dotknąć i potrzymać kilka przykładowych kafli, które zachowały się do dzisiaj. Największą atrakcją, która sprawiła dzieciom wiele radości, była możliwość pomalowania farbami wzorów mazurskich na kawałkach pociętego szkła. Dzieci mogły zabrać swoje prace do przedszkola, gdzie zostały zaprezentowane w formie wystawy. Zrobiły niesamowite wrażenie.

Opracowała: Justyna Godlewska

 

Spotkanie z Panią Ulą z Biblioteki Miejskiej

piątek, 17 stycznia 2020 06:46

SPOTKANIE Z PANIĄ ULĄ Z BIBLIOTEKI MIEJSKIEJ oddziału dla Dzieci i Młodzieży W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 1 „STOKROTKA”

Pani Ula jest pracownikiem Biblioteki Miejskiej im. Wacława Gołowicza oddziału dla dzieci i młodzieży w Mrągowie mieszczącej się w budynku CKiT na ul. Warszawskiej 26 . Wraz z panią Ireną współpracuje z naszym przedszkolem od wielu lat. Starsze dzieci uczestniczą w cyklicznych wycieczkach do biblioteki, podczas których zakładane są im kart biblioteczne dające możliwość wypożyczania książek, a także uczestniczą w różnorodnych zajęciach edukacyjnych prowadzonych przez panią Ulę i panią Irenkę. Z kolei młodsze przedszkolaki zapoznawane są z biblioteką podczas spotkań z pracownikami na terenie przedszkola. Spotkanie z panią Ulą odbyło się 10 stycznia 2020r. w grupach dzieci trzyletnich z „Krasnali” i czteroletnich z „Maków” w ramach realizacji tematów kompleksowych dotyczących rozwijania zainteresowań czytelniczych dzieci oraz realizacji programu „Mały Miś w Świecie Wielkiej Literatury”, a także w ramach akcji „Cała Polska czyta dzieciom”. Podczas spotkania pani Ula przedstawiła sposób funkcjonowania biblioteki, cel, w jakim się tam przychodzi oraz godziny otwarcia. Zachęcała do odwiedzania biblioteki z rodzicami, poinformowała o akcji zbierania punktów za wypożyczanie książek, otrzymania książki za założenie karty bibliotecznej. Podczas spotkania dzieci uczestniczyły w inscenizacji ruchowej do wiersza J. Tuwima „Rzepka”, do której założyły maski zwierząt występujących w wierszu oraz ciągnęły wielką rzepkę wykonaną z pomalowanego worka i innego materiału. Dostarczyło to dzieciom mnóstwo śmiechu, zwłaszcza wtedy, gdy wyciągnęli rzepkę i wszyscy na siebie bezpiecznie poupadali.

Dziękujemy za odwiedziny w naszym przedszkolu!

Opracowała: Marzena Krueger

   

Bal karnawałowy 2020

wtorek, 14 stycznia 2020 11:00

BAL KARNAWAŁOWY W „STOKROTCE”


W poniedziałek 13 stycznia 2020r. już od rana w Naszym Przedszkolu było bardzo gorąco, a wszystko to za sprawą atmosfery związanej z Balem Karnawałowym, którego motywem przewodnim była Kraina Lodu. Tego dnia dzieci miały okazję przebrać się w dowolne stroje karnawałowe. Na balu królowały księżniczki, rycerze, strażacy, policjanci, wróżki, spotkać można było Spider-mana a nawet samą Elzę z Krainy Lodu. Panie z przedszkola chcąc zrobić niespodziankę również postanowiły się przebrać, co wywołało wielką radość na twarzach przedszkolaków. Dzieci świetnie bawiły się ze swoimi Paniami w rytm muzyki porywającej do tańca. Szaleństwo i ogrom radości tego dnia sięgał zenitu, wszyscy byli w fantastycznych humorach. Po intensywnych tańcach przyszedł czas na odpoczynek przy zdrowym poczęstunku.  Wspólna zabawa przyniosła wiele radości naszym przedszkolakom, a to było głównym celem tego balu. Ten dzień na długo pozostanie w pamięci naszych pociech.

 

Julita Mantei

 

BLOG KULINARNY: Potrawy wigilijne i świąteczne

piątek, 10 stycznia 2020 06:47

BLOG KULINARNY:

POTRAWY WIGILIJNE

I BOŻONARODZENIOWE

 

 

TRADYCYJNA KUTIA

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
  • 3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

PRZYGOTOWANIE

  • Pszenicę wypłukać, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (3 - 4 godziny)*. Znów odcedzić.
  • Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki.

WSKAZÓWKI

  • * Należy sprawdzić z jakiego źródła pochodzi pszenica, jeśli ze sklepu, to być może była już wcześniej zmiękczana i nie potrzebuje namaczania i tak długiego gotowania. Pszenica ze wsi lub z młyna będzie się dłużej gotowała.
  • W błyskawicznej wersji kutii, ugotowane ziarno można wymieszać z masą makową i śmietanką.

 

Przepis od Mamy Patryka z VI grupy

 

 

 

 

 

 

KOMPOT Z SUSZU

SKŁADNIKI

6 PORCJI

  • ok. 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach
  • 4 litry zimnej wody
  • ok. 6 łyżek cukru (lub do smaku)

DODATKI OPCJONALNE

  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • świeże jabłko
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Owoce suszone umyć, włożyć do bardzo dużego garnka, zalać wodą i pomoczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy.
  • Nastepnie całość zagotować na małym ogniu, dodać cukier. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
  • Jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny.
  • Gotowy kompot odstawić na ok. 2 - 3 godziny. Później można przelać do dzbanków dodając do środka trochę owoców. Resztę owoców można podać na półmiskach w porze podwieczorku.

WSKAZÓWKI

  • Kupując paczkowane owoce suszone sprawdźmy (np. w składnikach na opakowaniu) czy nie są wędzone. Mają być tylko suszone.
  • W czasie gotowania owoce pęcznieją, więc należy użyć odpowiednio dużego garnka.
  • Dodatki opcjonalne nie są konieczne aby otrzymać pyszny i esencjonalny kopot.

 

 

Przepis od Mamy Patryka z VI grupy

KLUSKI Z MAKIEM

SKŁADNIKI

6 PORCJI

  • 300 g makaronu łazanki
  • 800 g gotowej masy makowej z puszki lub domowej masy makowej

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Do tego samego garnka włożyć masę makową i podgrzać ją mieszając. Dodać odcedzony makaron i całość delikatnie wymieszać. Nałożyć na talerze lub do jednego półmiska.

WSKAZÓWKI

Masę makową można przygotować od podstaw samemu, należy użyć w tym celu maszynki do mielenia.

 

Przepis od Mamy Patryka z VI grupy

 

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

SKŁADNIKI

4 PORCJE

  • 5 płatów śledziowych (500 g)
  • 3 łyżki octu 10%
  • 2 cebule
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

PRZYGOTOWANIE

  • Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy zmienić wodę. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
  • Włożyć do plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać.
  • Cebule obrać i pokroić w piórka lub na półplasterki. Zeszklić na 2 łyżkach oleju (przez ok. 10 minut). Następnie dodać przyprawy: zmielony pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty.
  • Dodać posiekane suszone śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Wymieszać z resztą oleju.
  • Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki.

WSKAZÓWKI

Zamiast kupować śledzie z solanki (z wiaderka) i je płukać, można użyć gotowych już śledzi (w oleju, marynowanych, sprzedawanych na tackach zamykanych próżniowo).

 

 

Przepis od Mamy Patryka z VI grupy

 

 

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

SKŁADNIKI

OK. 100 SZTUK

FARSZ

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule

CIASTO PIEROGOWE POSTNE*

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody

DO PODANIA

  • 3 cebule
  • kilka łyżek oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

FARSZ

  • Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
  • Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45 minut), dokładnie odcisnąć.
  • Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie mamy maszynki, grzyby i warzywa można też drobno posiekać na desce.
  • Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

CIASTO PIEROGOWE

  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
  • Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi.
  • Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

PROPOZYCJA PODANIA

Jako samodzielna potrawa lub dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego.

 

Przepis od Mamy Mikołaja z VI grupy

 

PIERNICZKI

SKŁADNIKI

OK. 30 SZTUK

  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
  • około 1/4 szklanki ciepłego mleka

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
  • Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 - 12 minut, w zależności od grubości.

Przepis od Mamy Mikołaja z VI grupy

ŚWIĄTECZNY KARP W ZIOŁOWEJ PANIERCE

SKŁADNIKI

  • 800 g świeżych filetów z karpia (lub całego karpia, będzie więcej porcji)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki tortowej Castello
  • sól
  • olej roślinny Promienna
  • masło klarowane do smażenia
  • 200 g chleba tostowego (lub bułki tartej Castello)
  • garść świeżej pietruszki
  • 3 gałązki świeżego tymianku (tylko liście)
  • 1 cytryna
  • świeży szczypiorek

POTRZEBUJEMY

  • robot kuchenny z ostrzem do siekania

ZIOŁOWA BUŁKA TARTA

Z chleba tostowego wycinamy skórkę, chleb kroimy w kosteczkę. Szczypiorek i tymianek drobno siekamy. Następnie mielimy chleb z ziołami za pomocą robota kuchennego z ostrzem do siekania. Zioła dadzą powstałej bułce tartej piękny zapach. Jeżeli nie mamy odpowiednich ostrzy do robota kuchennego, możemy wykorzystać klasyczną bułkę tartą, którą wymieszamy z posiekanymi ziołami.

ŚWIĄTECZNY KARP

Filety z karpia kroimy na cienkie paski, ale tak, aby nie przeciąć skóry. Takim sposobem uszkodzimy małe ości, a ryba będzie łatwiejsza w konsumpcji. Filety porcjujemy, solimy z obu stron i obtaczamy w mące, ubitych jajkach i ziołowej bułce tartej. Filety smażymy powoli na oleju roślinnym rozrzedzonym masłem klarowanym w stosunku 1:1. Dzięki temu karp będzie miał pyszny smak masła.

JAK PODAWAĆ

Na talerz wykładamy smażonego karpia i ozdabiamy ćwiartkami cytryny. Podajemy najlepiej z sałatką ziemniaczaną.

 

Przepis od Mamy Mikołaja z VI grupy

 

KACZKA W SOSIE JABŁKOWO-MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI

  • kaczka (tuszka) – 1 szt.
  • jabłka – 5 szt.
  • musztarda francuska – 5 łyżek
  • kolendra w ziarnach – 1 łyżeczka
  • mielony imbir – 1 łyżeczka
  • mielony kardamon – 1 szczypta
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • masło – 100 g
  • sól
  • pieprz
  • miód

PRZYGOTUJ

  • mikser/blender
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

KROK 1: DOPRAWIAMY KACZKĘ: kaczkę oczyszczamy, nacieramy solą, kardamonem i imbirem

 

KROK 2: PIECZEMY KACZKĘ

Jabłka, cebulę i czosnek kroimy na cząstki. Marynujemy z dodatkiem imbiru, kardamonu i kolendry. Następnie kaczkę faszerujemy przygotowanymi składnikami. Pozostałą część jabłek, cebuli i czosnku rozkładamy na blasze. Układamy na nich kaczkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 80 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i podpiekamy jeszcze 20-30 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS DO KACZKI

Z upieczonej kaczki wyjmujemy nadzienie. Powstały z pieczenia sos zlewamy do garnka razem z jabłkami, cebulą i czosnkiem. Gotujemy sos, aż się zredukuje. Sos przecedzamy przez sitko i miksujemy z kawałkami zimnego masła. Dodajemy musztardę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy także dodać do sosu odrobinę miodu. Kaczkę dzielimy na części i podajemy z sosem.

 

Przepis od Mamy Mikołaja z VI grupy

 

Opracowała: Julita Mantei

   

Strona 1 z 28