Zasady żywienia dzieci w Przedszkolu Publicznym Nr 1 "Stokrotka" w Mrągowie
niedziela, 14 lutego 2016 10:37
ZASADY ŻYWIENIA DZIECI W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 1 „STOKROTKA” W MRĄGOWIE
1. W placówce przedszkolnej serwowane są trzy posiłki dziennie (śniadanie, obiad, podwieczorek), które pokrywają 75 proc. dziennego zapotrzebowania dziecka na energię oraz pozostałe składniki pokarmowe. Przy takim rozkładzie należy poinformować rodziców o konieczności spożycia przez dziecko małej przekąski (nie słodkiej!) przed wyjściem z domu, jak również posiłku kolacyjnego po powrocie z przedszkola (nie zaleca się spożywania przez dziecko drugiego obiadu w domu).
2. Posiłki są serwowane o stałych porach, z uwzględnieniem dwu–trzygodzinnych przerw.
3. Wszystkie posiłki są spożywane przez dzieci przy stołach, w spokojnej i przyjaznej atmosferze.
4. Posiłki trwają około 20–30 minut, po tym czasie talerze są zabierane, dzieci nigdy nie są zmuszane do zjedzenia wszystkiego.
5. Dziecko ma zawsze możliwość poproszenia o dokładkę.
6. Dziecko spożywa posiłek samodzielnie, jednak przy stałym wsparciu i opiece personelu.
7. Pomiędzy posiłkami dzieci mają do dyspozycji wodę niegazowaną.
8. Pomiędzy posiłkami zazwyczaj nie podaje się dzieciom żadnych przekąsek, od czasu do czasu podaje się dzieciom drugie śniadanie w postaci surowych warzyw i owoców lub mieszanki suszonych owoców i orzechów.
9. Słodycze nie są nigdy wykorzystywane w przedszkolu jako nagroda w zabawach oraz nie towarzyszą dzieciom podczas planowanych wycieczek i spacerów.
10. Tygodniowe jadłospisy przygotowywane dla przedszkola bazują na dobrej jakości owocach i warzywach sezonowych, które są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych.
11. Warzywa są podawane każdego dnia w postaci surowej oraz przetworzonej, natomiast owoce przynajmniej 3 razy w tygodniu w postaci surowej.
12. Jadłospisy bazują na szerokiej gamie produktów, aby wyeliminować ryzyko monotonnej diety oraz zapewnić wszystkie niezbędne do rozwoju składniki odżywcze.
13. Przynajmniej raz w miesiącu w placówce prowadzone są pogadanki dotyczące żywności i zasad prawidłowego żywienia oraz warsztaty, podczas których dzieci samodzielnie mogą przygotować zaplanowaną potrawę.
14. Wybór produktów spożywczych serwowanych w placówce przedszkolnej opiera się na zasadach racjonalnego żywienia, a zbilansowana i urozmaicona dieta dostarcza wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do rozwoju młodego organizmu. organizmu.
« poprzednia | następna » |
---|